Om afprøvningen af fagplaner

 

Afprøvningen af fagplanerne har to overordnede formål:

  • At skoler afprøver og kvalificerer udviklingen af de nye fagplaner i Fagfornyelsen.
  • At skoler gør sig erfaringer med intentionerne i fagplanerne og bidrager til anvendelse og udbredelse af Fagfornyelsen på alle landets skoler.

Her på siden kan du læse mere om afprøvningen, og om hvordan I som grundskole kan arbejde med udkast til de nye fagplaner og give jeres besyv med til fagudvalgene.

Folkeskolens læreplaner skal fornyes og gøres mere enkle

I Fagfornyelsen skal folkeskolens læreplaner (nuværende Fælles Mål) fornyes og gøres mere enkle. De nye læreplaner hedder folkeskolens fagplaner og træder i kraft i skoleåret 2027/2028.

Fagplanerne bliver udarbejdet af en række fagudvalg, som består af lærere, samt fag- og videnspersoner, der er udpeget på baggrund af deres viden om og erfaring med faget og undervisningen i folkeskolen.

Sådan kan I deltage i afprøvningen

Alle skoler i Danmark har mulighed for at følge med og bidrage til udviklingen af nye fagplaner for folkeskolen.

143 folkeskoler er tilmeldt Udviklingsprogrammet for afprøvning af fagplaner. Men alle skoler, inkl. fri- og privatskoler i hele landet, har mulighed for at afprøve udkast til fagplanerne og give feedback, som bringes videre til fagudvalgene.

I efteråret 2025 offentliggøres de første udkast til fagplanerne her på fagplaner.dk sammen med en række materialer, der kan understøtte jeres arbejde med fagplanerne lokalt. Det kan fx være i fag- eller årgangsteams. Jeres erfaringer og refleksioner er vigtige og kan blive en del af det videre udviklingsarbejde.

I kan afprøve fagplaner i et eller flere fag og på et eller flere klassetrin.

Følg med og giv feedback

Når udkast til fagplaner og materialer er klar, kan I få direkte besked via vores nyhedsmail. Her får I også information om opdateringer, nye materialer og mulighed for at indsende jeres feedback, som bliver taget med videre til de fagudvalg, der udvikler fagplanerne.

Tilmelding til nyhedsmail om afprøvning af fagplaner

Felter med (*) skal udfyldes

Det får I adgang til

Alle skoler får adgang til:

Udkast til fagplaner

Understøttende materialer – slides, procesguides og inspirationsark, som understøtter jeres arbejde med de lokale afprøvninger

Mulighed for at indsende jeres feedback til fagplanerne, som bliver givet videre til fagudvalgene

Temawebinarer med inspiration til afprøvninger og idéer til at udvikle undervisningen ud fra fagplanerne.

Sådan forløber afprøvningen

September–november 2025: Afprøvning af fagplanerne som produkt

De første udkast til fagplaner offentliggøres her på fagplaner.dk i september 2025.

Med udgangspunkt i udkastene afprøver I fagplanerne som produkt, herunder blandt andet om fagplanerne er enkle, forståelige og anvendelige i skolehverdagen.

 April–juni 2026: Afprøvning af fagplanernes intentioner

Med udgangspunkt i nye udkast til fagplaner afprøver I i denne omgang både fagplanernes anvendelighed og intentioner, herunder hvordan fagplanerne understøtter folkeskolens formål og arbejdet med:

  • Faglig fordybelse
  • Praksisorienteret og virkelighedsnær undervisning
  • Elevinddragelse
  • Forskellige faglige og sociale fællesskaber

Herudover vil der være fokus på, i hvilken grad fagplanerne understøtter arbejdet med teknologiforståelse, bevægelse og specialundervisning.

Efterår 2026: Undervisningsvejledninger

I efteråret 2026 vil udkast til de nye undervisningsvejledninger blive afprøvet.

Hvem er med

Der er mange parter involveret i at udvikle de nye fagplaner. Her kan du læse om hvem der blandt andet er involveret og gør hvad.

Børne- og Undervisningsministeriet står bag Fagfornyelsen som helhed og koordinerer samarbejder og indsatser på tværs af den samlede Fagfornyelse.

EVA gennemfører udviklingsprogrammet for afprøvningen af fagplanerne og står blandt andet for at sikre tilbageløb til fagudvalg pba. af skolernes feedback, herunder lærere, skoleledere, elever og forvaltning, som løbende skal kvalificere fagudvalgenes arbejde.

Fagudvalgene står for at udarbejde de nye fagplaner. Fagudvalgene består af lærere, samt fag- og videnspersoner, der er udpeget på baggrund af deres viden om og erfaring med faget og undervisningen i folkeskolen. Fagudvalgenes arbejde skal blandt andet kvalificeres af de skoler og kommuner, der deltager programmet for afprøvningen af fagplanerne.

De 143 folkeskoler i programmet, herunder lærere, ledere, elever og kommunale forvaltninger, spiller hovedrollen i at afprøve og kvalificere fagplanerne. De bidrager aktivt til selve afprøvningen og kommer løbende med feedback med henblik på at kvalificere fagudvalgenes arbejde.

Folkeskolens parter i Sammen om Skolen (Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen, Kommunernes Landsforening, Børne- og Kulturchefforeningen, Danske Skoleelever og Skole og Forældre) bidrager blandt andet med viden om, hvordan skoler og kommuner motiveres i selve afprøvningen af fagplanerne og indgår løbende som aktiv medspiller i programmet for afprøvning af fagplaner.

Undervisere med særlig didaktisk ekspertise inden for fagene bidrager med fagdidaktisk bistand i forbindelse med afprøvning af de enkelte fagplaner.